Nuo lapkričio 1 d. įsigaliojo nauji Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ pakeitimai:
1. Viešojo maitinimo įstaigos, leidžiančios priimti klientus su augintiniais, turi užtikrinti maisto saugą. Informacija apie tai, kad viešojo maitinimo įstaiga yra draugiška gyvūnams ir apie taikomus reikalavimus lankytojams, atsivedantiems augintinius, turi būti skelbiama prie įėjimo arba kitoje gerai matomoje vietoje.
2. Viešojo maitinimo įstaigų lankytojams prie įėjimo į viešojo maitinimo įstaigą ir tualetą, gerai matomoje vietoje turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.), pakabinta lankytojų rankų dezinfekcijai skirta priemonė.
3. Viešojo maitinimo įstaigos turi užtikrinti tinkamą lankytojams aptarnauti skirto inventoriaus (stalų, kėdžių ir pan.) ir pertvarų valymą ir dezinfekciją. Dažnai liečiami paviršiai (sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.), lankytojams pateikiami bendro naudojimo indai ar pakuotės (cukraus, druskos, padažų ir kt.) turi būti valomi ir dezinfekuojami ne rečiau kaip vieną kartą per dieną. Lankytojų stalai turi būti valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo (išskyrus atvejus, kai naudojamos vienkartinės staltiesės).
4. Indai ir įrankiai turi būti plaunami indaplovėse ne žemesnėje kaip +60 °C temperatūroje arba turi būti naudojamos kitos tinkamos indų ir įrankių švarą ir saugą užtikrinančios priemonės.
5. Užšaldyti produktai gali būti atšildomi patalpose, kuriose kontroliuojama temperatūra. Taip pat produktai gali būti atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar po šaltu tekančiu vandeniu, užtikrinant, kad produktas nesilies su šiuo vandeniu ir nebus užterštas kitais būdais.
6. Nustatyta žemesnė temperatūra šilumą palaikančiuose įrenginiuose (+63 °C), kai juose laikomas pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas. Ankščiau maistas turėjo būti laikomas ne žemesnėje kaip +68 °C temperatūroje.
7. Atvėsintas karštas maistas turi būti laikomas šaldytuve esant ne aukštesnei kaip +4 °C temperatūrai ne ilgiau kaip 24 valandas. Po pakartotinio šiluminio apdorojimo maisto pateikimo galutiniam vartotojui terminas turi būti ne ilgesnis kaip 2 valandos.
Ankščiau realizavimo terminas buvo iki 1 val.
8. Produktų dokumentų, susijusių su maisto priežiūra (sąskaitos faktūros, sertifikatai, ženklinimo informacija, registracijos žurnalai ir kt.) saugojimo reikalavimai:
– Maisto produktų/patiekalų, kurie įprastai suvartojami per trumpą laiką ir kuriems neprivaloma nurodyti tinkamumo vartoti termino (pvz., kepinių arba miltinių konditerijos gaminių, kurie suvartojami per 24 val. nuo pagaminimo),
produktų dokumentai įmonėje saugomi 6 mėn. nuo pagaminimo datos.
– Maisto produktų, kurie suvartojami per ilgą laiką ir kuriems nereikalaujama nurodyti minimalaus tinkamumo vartoti termino (pvz, vynų, kietojo cukraus ir kt.)
dokumentai įmonėje saugomi 5 metus nuo realizavimo dienos.
Nuoroda į įstatymą:
https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.261668/asr
#Higienosnorma #VMVT #SAM #konsultavimas #RVASVT #GHPT #projektavimas #technologinisplanas #technologinisprojektas
Paskelbta: 2021 11 10